6. päev. VÕIMATU SAAB TEOKS

Raivo Kelomees. Mõõtmised

Raivo Kelomees (s. 1960) on eesti kunstnik ja kunstikriitik, kelle erilise huvi keskpunktis on olnud videokunst ning elektrooniline ja digitaalne kunst.

Kunst sünnib alati omas ajas. Kuna järjest rohkem meie tänasest igapäevaelust on seotud erinevatel viisidel tehnoloogiaga, siis paljud kunstnikud on hakanud seda kasutama ka oma teoste tegemisel. Juba mõnda aega ei ole kunstiks ainult maal, joonistus või skulptuur, vaid me võime paljudel kunstinäitustel näha nii fotot, heli, videot, kui ka arvutimänge.

Raivo Kelomees. Mõõtmised. 1993. Kaadrid videost, 10m20s

“Mõõtmised” on kümne minuti pikkune video, kus kunstnik kõnnib peamiselt Tallinna ja Tartu linnaruumis ringi ning üritab oma haardesse saada objekte, mida reaalses elus ei saaks kätte võtta, sest need on liiga suured. Nii püüab ta käte või sõrmede vahele haarata näiteks korstent, laululava, raekoda, ülikooli, trammi ja teletorni. Kuid võimatu saab teoks tänu visuaalsele efektile, sest kunstnik seisab kaamerale lähedal ja haaratavad objektid kaugel.

Perspektiivi põhimõte: mida kaugemal on objekt vaatlejast, seda väiksemana on ta kujutatud pildil, ning mida lähemal on objekt vaatlejale, seda suuremana on ta kujutatud pildil.

Võimatu saab teoks

  1. Sul läheb vaja: pildistamiseks telefon või fotoaparaat, vähemalt üks kaaslane jalutuskäiguks.
  2. Laupäev on sobiv päev koos oma sõprade või perega pärast pikka toas istumist ette võtta üks jalutuskäik vabas õhus (palun järgida eriolukorra reegleid).
  3. Leidke oma teekonnal suuri objekte (näiteks majad, puud, postid, autod jne), mida saaks „mõõta“. Üks sinu sõber või pereliige võiks olla see, kes hakkab „mõõtjaks“, ja teine on pildistaja, kes juhendab teda, et leida õige asend. Proovige erineva suuruse ja kujuga objekte „mõõta“. Te võite jalutuskäigu jooksul ka omavahel vahetada “mõõtja” ja pildistaja rolle.
  4. Nautige jalutuskäiku.
  5. Postita Facebookis või Instagramis #ükskunstiteospäevas #tartmus
Design a site like this with WordPress.com
Get started